Dieta dla diabetyczek w ciąży.

Kobiety w ciąży chorujące na cukrzycę muszą dostarczyć dziecku niezbędnych składników odżywczych a przy tym muszą uważać na spożywane posiłki, aby nie zaszkodziły im samym a przy tym również dziecku. Dieta w tym czasie powinna zawierać nie więcej, jak 40% węglowodanów z nastawieniem na warzywa, pieczywo i kasze i 30% białek. Ma ona uzupełniać zapotrzebowanie na składniki odżywcze a przy tym nie szkodzić podnosząc poziom cukru we krwi. Mimo ciąży dieta diabetyczki nie może się zbytnio również od sposobu żywienia wszystkich cukrzyków.

Dzienna wartość kaloryczna posiłków powinna wahać się miedzy 2300-2500 kcal dziennie przez cały okres ciąży z uwzględnieniem ilości spożywanych białek, tłuszczy i węglowodanów. Warto zwrócić szczególną uwagę na wymienniki węglowodanów ich idealna ilość to 22-23 zawartych w sześciu posiłkach dziennie. W tym jadłospisie szczególnie należy uważać na kolację, aby nie wystąpiło nocne niedocukrzenie. Polecana dieta dla kobiet w ciąży to tzw. bogato-resztkowa, która hamuje wchłanianie glukozy w nadmiarze.

Wskazane jest spożywanie warzyw, owoców i produktów zbożowych. Unikać należy cukrów prostych, jak słodycze. Właściwa dieta to taka, która jest odpowiednio zestawiona zarówno ilościowo jak i jakościowo. Kobieta w ciąży je dla dwojga a nie za dwoje a diabetyczka szczególnie dba o tą zasadę. Ważnym urządzeniem, które powinno znajdować się w pobliżu każdego diabetyka jest gleukometr. Kobiety w ciąży chore na cukrzycę również powinny kilka razy dziennie kontrolować poziom cukru takim urządzeniem. Jest to stosunkowo łatwe i szybki badanie, które mogą przeprowadzać same. Wyniki badań powinny być zapisywane wraz z godziną pomiaru oraz analizowane według wagi i stanu zdrowia danej osoby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.